tisdag 3 november 2009

Gudomlig jordärtskocksoppa (2-3 portioner)

Ett gäng jordärtskockor, ca 300 gr
½ liten purjo (den vita delen i första hand)
1 liten vitlöksklyfta
2½ dl vatten
1 krm salt
Skala och skiva grönsakerna. Koka dem i vattnet så de blir mjuka. Häll av spadet och spara det. Mixa grönsakerna och finfördela dem till en puré.

1 msk smör
2 tsk vetemjöl
2½ dl vatten
1 tsk hönsbuljong
Salt, peppar, cayennepeppar
Smält smöret i grytan och strö över vetemjölet. Späd med spadet och purén successivt. Tillsätt vatten och buljong. Låt puttra i 10 minuter. Krydda väl (salt, peppar, ev cayennepeppar).

1 äggula
1½ dl grädde (vispad)
Ev. persilja
Kläck äggulan i soppskålen och vispa ihop med grädden. Häll den heta purén över grädden och äggulan och rör ihop till en jämn och fin soppa. Garnera gärna med lite persilja precis innan servering.

Detta var första rätten jag någonsin lagat med jordärtskockor då jag inte vetat tidigare vad man kan göra med dem. Smaken påminner lite om en väldigt mild variant av rädisa, krispigheten är definitivt densamma. Och soppan blev jäkligt god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar